Stupa Kala Ciakra in Malaga, Spania, inaugurat de Lopon Ceciu Rinpoce in 1994


Stupa din Benalmadena,
Spania, 2003


Budism - notiuni introductive >
Invatatori: Karmapa > I Shamarpa > I Lopon Ceciu Rinpoce > I Lama Ole Nydahl >
Al 16-lea Karmapa - Rangjung Rigpe Dorje >
Al 17-lea Karmapa - Thaye Dorje >


Lopon Ceciu Rinpoce

  Lopon Ceciu Rinpoce s-a nascut in Bhutan, in 1918. Fiind baiat mic, a devenit calugar in Phunaka Dzong, cea mai mare manastire din Bhutan. Cand a avut 13 ani, a plecat din Bhutan sa studieze si sa practice, sub indrumarea spirituala a unchiului sau, Drukpa Rinpoce Lama Sherab Dorje, in Nepal. Acolo a primit o pregatire completa si a meditat, in conditii aspre, in pesterile lui Milarepa si in locurile sfinte ale lui Guru Rinpoce.
 Mai tarziu Rinpoce s-a intors in Buthan si si-a completat studiile. Apoi a plecat in Nepal impreuna cu lama lui si a facut cateva retrageri pentru a-si perfectiona meditatia. A intreprins, de asemeni si cateva pelerinaje la manastirile si locurile sfinte din Tibet. A avut multi invatatori din liniile de transmitere Kagyu, Nyngma, Sakya si Gelug. In 1944, Rinpoce l-a intalnit pe Sfintia Sa, cel de-al 16-lea Karmapa in Bum Tang, in Bhutan, si Sfintia Sa a devenit unul dintre maestrii sai cei mai importanti. Rinpoce a primit cele mai multe dintre invataturi si transmisii ale liniei Karma Kagyu, de la Karmapa.
 In anii urmatori, Lopon Ceciu Rinpoce a devenit foarte important pentru practicantii Dharmei din Nepal, avand grija de multe manastiri pentru calugari si calugarite, care erau de ajutor si populatiei bastinase budiste sherpa, tamang, gurung, newar, tsumba, tibetani si bhutanezi. Rinpoce a sprijinit neancetat si a ajutat la restaurarea vechilor stupa, locuri de meditatie si manastiri, si a facut multe roti cu mantre rotile "Om Mani Peme Hung".
 Datorita activitatii sale vaste, de-a lungul multor decade, Rinpoce este privit ca o figura principala, care a tinut impreuna diverse comunitati budiste, din Nepal. Timp de multi ani, Rinpoce a lucrat pentru dezvoltarea a optsprezece regiuni din Nepal, cele mai izolate si care se afla in partile cele mai indepartate in muntii Himalaya.
 In 1987, a vizitat pentru prima data Europa. De atunci el a calatorit mult in Europa, in America de Nord si Sud, Australia, dand invataturi si initieri nenumarate la centrele budiste Karma Kagyu. A incheiat construirea unei Stupa Kalaciakra, in Spania si a altor doua stupa in Germania. Rinpoce a vizitat si diferite centre budiste din China, Tibet, Mongolia, Japonia, Coreea, Thailanda, Taiwan, Sri Lanka, India si Hong Kong. Imensa putere a compasiunii sale este simtita de oameni din toate mediile sociale si aduce beneficiu tuturor fiintelor.
 Lopon Ceciu Rinpoce a decedat la 10 iunie, 2003, la ora 7:14 (ora Europei centrale), intr-un spital din Bangkok.
Centrul Budist
"Buddha Dharma Center"
al lui Lopon Ceciu Rinpoce,
in Kathmandu, Nepal


Stupa din Elista,
Rusia